Studiile clinice demonstrează că nivelul de spermidină din corp scade odată cu vârsta și din acest motiv specialiștii din domeniul sănătății recomandă creșterea aportului extern prin alimentație sau prin suplimente ce conțin această substanță.
• Previne bolile degenerative
Prin activarea autofagiei cu ajutorul spermidinei, pot fi eliminate proteinele responsabile de bolile degenerative precum Parkinson, demență senilă, Alzheimer. Spermidina protejează creierul de îmbătrânirea prematură pentru că ea are capacitatea de a penetra bariera hematoencefalică, îmbunătățind funcția mitocondrială și reducând riscul deteriorării cognitive.
• Întărește sistemul imunitar
Autofagia joacă un rol important în apărarea imună și poate ajuta la eliminarea microorganismelor patogene. Autofagia, de asemenea, îndeplinește o funcție importantă în mediarea memoriei imunologice. Studiile demonstrează că tratamentul cu spermidină induce autofagia și crește capacitatea de regenerare a epiteliilor recoltate din țesutul pulmonar de subiecții analizați. Spermidina ar putea astfel reduce reacțiile pulmonare alergice/astmatice.
Un studiu epidemiologic pe termen lung (20 de ani) a demonstrat că un consum mai mare de alimente care conțin spermidină se corelează cu o mortalitate redusă și o speranță de viață mai mare cu 5 ani. Administrarea orală de spermidină crește foarte mult funcția mitocondrială la subiecți cu dietă bogată în grăsimi și reduce markerii inflamatori. Spermidina poate întârzia senescența celulară și procesele inflamatorii induse de senescență. Se crede că efectul de prelungire a vieții al spermidinei se datorează în parte protecției ADN-ului nuclear.
Leziunile hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool ar putea fi reduse sau chiar inversate de spermidină. Spermidina acționează ca un antioxidant și poate astfel descompune substanțele reactive nocive. Spermidina prelungește durata de viață și previne atât fibroza hepatică, cât și carcinomul hepatocelular prin activarea autofagiei. Spermidina are, de asemenea, un efect protector împotriva bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi colita acută.
Spermidina poate fi un potențial agent terapeutic pentru tratamentul dermatitei atopice, având un efect pozitiv asupra producției de keratină. Ajută, de asemenea, la productia și sinteza colagenului și a lipidelor în celulele îmbătrânite pentru a restabili structura pielii. Tratamentul sistemic și topic cu spermidină accelerează semnificativ vindecarea rănilor la nivel cutanat.
• Sistemul cardiovascular
Spermidina are un efect preventiv asupra bolilor cardiovasculare asociate vârstei. În plus, îmbunătățește respirația celulară prin creșterea conținutului mitocondrial în celulele cardiace. Funcția vaselor de sânge poate fi îmbunătățită de spermidină, prevenind ateroscleroza pe termen lung. Suplimentarea cu spermidină poate limita, de asemenea, formarea experimentală a anevrismului de aortă abdominală, ceea ce poate face din spermidină un tratament promițător pentru această afecțiune. Mai mult, spermidina inhibă calcificarea vasculară în boala cronică de rinichi prin reglarea enzimatică.
• Oase și tesuturi articulare
Spermidina poate crește producția de celule stem și are un efect pozitiv asupra densității osoase. Această poliamină naturală previne pierderea osoasă, așa cum demonstrează studiile de laborator efectuate. De asemenea, prin fixarea colagenului îmbunătățeste funcția articulațiilor.
Odată cu vârsta, mușchii se atrofiază, proteina din alimentație fiind asimilată foarte greu. Spermidina împiedică acest proces declanșând autofagia.
• Diabetul și excesul de greutate
Administrarea de spermidină reglează metabolismul lipidic și glucidic îmbunătățind starea de sănătate așa cum au demonstrat studiile de laborator. Inducerea autofagiei ajută în procesul de slăbire și face ca acesta să fie sustenabil reglând metabolismul pe termen lung. De asemenea, s-a observat că suplimentarea cu spermidină crește toleranța la glucoză.