Livrare GRATUITĂ pentru comenzile de minimum 200 lei!

De ce experimentez incontinența urinară?

10.06.2021
De ce experimentez incontinența urinară?

De ce experimentez incontinența urinară?

 

Pe măsură ce îmbătrânim, mușchii care susțin vezica urinară tind să se slăbească, ceea ce poate duce la incontinență urinară.

 

Incontinența urinară reprezinta scurgerile urinare accidentale, cauzate de pierderea controlului vezicii urinare.

Deși poate afecta pe oricine, potrivit Urology Care Foundation incontinența urinară este mai frecventă în cazul persoanelor în vârstă și, în special, femeilor de peste 50 ani.

 

Afectiunea poate fi provocata de diferite probleme de sănătate, iar simptomele pot varia de la ușoare la severe.

Incontinența poate fi adesea vindecată sau controlată.

 

Cauzele incontinenței urinare

Există multe cauze potențiale ale incontinenței urinare. Unele dintre acestea sunt ușor de gestionat și provoacă doar probleme urinare temporare, însă altele pot fi mai grave și mai persistente.

 

Cele mai frecvente cauze ale incontinenței urinare includ:

 

Îmbătrânirea

Pe măsură ce îmbătrânim, mușchii care ne susțin vezica urinară devin, de obicei, mai slabi, ceea ce crește riscul de incontinență.

 

Pentru a menține mușchii puternici și o vezică sănătoasă, este important să practici obiceiuri de viață sănătoase. Cu cât ești mai sănătos, cu atât șansele de a evita incontinența, pe măsură ce îmbătrânești, sunt mai mari.

Deteriorarea mușchilor pelvieni

Deteriorarea mușchilor podelei pelvine, care susțin vezica urinară, poate provoca incontinență. Aceasta afectiune poate fi cauzată de anumite intervenții chirurgicale, cum ar fi o histerectomia, însă poate fi și rezultatul sarcinii sau al nașterii.

 

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată sau al vezicii urinare poate provoca incontinență. În anumite cazuri, tratamentele pentru cancer pot să îngreuneze controlul vezicii urinare. Chiar și tumorile benigne pot provoca incontinență urinară, prin blocarea fluxului de urină.

 

Prostată mărită

Cea mai frecventa problema de incontinență urinara la bărbați este legată de prostata.

Prostata înconjoară gâtul vezicii urinare la bărbați. Această glandă eliberează lichid care protejează și hrănește sperma. Prostata tinde să se mărească odată cu vârsta.

 

Incontinența masculină mai poate fi cauzată și de:

  • prostatită - o inflamație dureroasă a prostatei
  • leziuni ale nervilor sau ale mușchilor, ca urmare a intervenției chirurgicale
  • hiperplazia benignă de prostată (BPH) - o afecțiune în care prostata crește pe măsură ce bărbații îmbătrânesc.

 

Alte cauze ale incontinenței includ:

  • constipația
  • infecții ale tractului urinar
  • pietre la rinichi sau la vezica urinară
  • cistită interstițială sau o afecțiune cronică, care provoacă inflamații în vezica urinară
  • prolapsul de organe pelvine, care intervine atunci când organele pelvine (cum ar fi vezica urinară, rectul sau uterul) se deplasează din locul lor normal către vagin. Când organele pelvine sunt deplasate, vezica urinară și uretra nu sunt capabile să funcționeze normal, ceea ce poate cauza scurgerea urinei
  • efectele secundare ale anumitor medicamente, cum ar fi medicamentele pentru tensiunea arterială, relaxantele musculare, sedativele și unele medicamente pentru inimă
  • artrita, care pot face dificilă accesul la timp la baie
  • anumiți factori de stil de viață pot provoca, de asemenea, crize temporare de incontinență. De exemplu, consumul exagerat de alcool, băuturi cu cofeină sau alte lichide pot determina pierderea temporara a controlului vezicii urinare.

 

Tipuri de incontinență urinară

În funcție de cauza declanșatoare, există mai multe tipuri de incontinență, și anume:

 

Incontinența la stres

Incontinența la stres apare atunci când urina se scurge pe măsură ce se exercită presiune asupra vezicii urinare, cum ar fi, de exemplu, în timpul exercițiilor fizice, la tuse, strănut, râs sau ridicarea obiectelor grele.

Astfel de activități pun stres pe mușchiul sfincterului, care ține urina în vezica urinară. Stresul adăugat poate determina mușchii să elibereze urină.

 

Incontinența la stres este cea mai frecventă problemă de control a vezicii urinare la femeile mai tinere și de vârstă medie.

 

Incontinența urgentă

Incontinența urgentă este reprezentă de nevoia bruscă de a urina. Atunci când nu îți poți reține urina suficient de mult timp pentru a ajunge la toaletă.

Acest tip de incontinență poate fi o problemă generată de anumite afecțiuni și este mai frecventă în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă sau accident vascular cerebral.

 

Incontinența de preaplin

Incontinența de preaplin poate apărea atunci cand vezica urinară nu este golită complet, în momentul urinarii, ceea ce poate duce la scurgerea necontrolată a urinei rămase în vezică.

De obicei, acest tip de incontinență apare la bărbații care au probleme cu golirea vezicii urinare, din cauza prostatei mărite care blochează uretra. De asemenea, diabetul și leziunile măduvei spinării pot provoca acest tip de incontinență.

 

Incontinența funcțională

Incontinența funcțională apare la persoanele în vârstă, care au un control normal al vezicii urinare, dar care întâmpină dificultăți în a ajunge la toaletă în timp util, din cauza artritei sau a altor tulburări care fac dificilă mișcarea rapidă.

Când să solicitați ajutor medical

Orice caz de incontinență este un motiv pentru a solicita ajutor medical, deoarece, așa cum menționam mai devreme, incontinența poate fi un simptom al unei afecțiuni mai grave, care trebuie tratată, iar în anumite cazuri, poate fi un semn al unei urgențe medicale.

Însă chiar dacă factorii care au stat la baza cauzei nu sunt de natură gravă, incontinența poate fi o perturbare majoră în viața ta. De aceea, este important să discuți cu medicul despre aceasta afecțiune și să obții un diagnostic precis. Acesta îți va indica opțiunile potrivite de tratament.

Ar trebui să soliciți asistență medicală imediată dacă îți pierzi controlul asupra vezicii urinare și experimentezi una dintre următoarele simptome:

  • probleme de vorbire sau mers
  • slăbiciune sau furnicături în orice parte a corpului
  • pierderea vederii
  • confuzie
  • pierderea conștienței
  • pierderea controlului intestinului.

 

Ce implică tratamentul incontinentei urinare?

Există mai multe tratamente pentru incontinența urinară decât oricând, iar alegerea tratamentului depinde de tipul de problemă de control al vezicii urinare, de severitatea problemei, dar și de ceea ce se potrivește cel mai bine stilului tău de viață.

În general, medicii recomandă să începi cu cele mai simple și mai sigure tratamente. Cu toate acestea, dacă la baza incontinenței tale stă o afecțiune medicală, tratamentul poate include medicamente, intervenții chirurgicale sau alte tratamente.

De cele mai multe ori, medicul recomandă antrenamentul pentru controlul vezicii urinare.

Acesta te poate ajuta să obții un control mai bun al vezicii urinare. In acest sens, medicul iti poate sugera să încerci exercițiile musculare pelvine, cunoscute și sub numele de exerciții Kegel, care ajută la întărirea mușchilor pe care îi folosești pentru a opri urinarea.

 

Modificările stilului de viață pot ajuta la incontinență. Pierderea în greutate, renunțarea la fumat, evitarea alcoolului sau consumul moderat de cofeină (care se regasețte în cafea, ceai și alte băuturi răcoritoare), prevenirea constipației și evitarea ridicării obiectelor grele pot ajuta la incontinență. În plus, alegerea apei în locul altor băuturi și limitarea băuturilor înainte de culcare pot ajuta, de asemenea.

 

Cum gestionezi disconfortul creat de incontinența urinară?

În anumite situații, este posibil ca medicul să nu poată vindeca incontinența vezicii urinare. În aceste cazuri, există anumite măsuri pe care îi poți lua pentru a gestiona starea și a micșora disconfortul.

 

În aceste situații, medicul îți poate recomandă:

 

  • reglarea dietei și aportului aportul de lichide
  • pauzele programate la baie – mergi la toaletă la ore fixe pentru
  • facilitarea unui acces facil la toaletă
  • folosirea unei lenjerii de corp absorbantă, cum ar fi scutecele de incontinență.

 

 

Recomandarea Zefiro

Dacă tu sau o persoană dragă experimentați incontinența urinară și îți dorești să eviti situațiile jenante sau disconfortul creeat de incontinența urinară, încearcă scutecele de incontinență pentru adulți, iD Expert.

Scutecele de incontinenta pentru adulti, iD Expert sunt produse profesionale, de o calitate superioara, care asigură confort sporit și protecție superioară în cazurile de incontinență, grava și foarte gravă. Acestea pot fi folosite, de asemenea, pentru incontinența mixtă.

 

Beneficiile scutecelor de incontinență pentru adulți, iD Expert:

 

  • asigură o absorbție rapidă și eficientă
  • oferă protecție sporită împotriva scurgerilor laterale
  • reduc mirosul neplăcut
  • asigură un risc minim de apariție a reacțiilor alergice
  • sunt confecționate dintr-un material special, care permite pielii să respire și oferă senzația de uscat
  • asigură o ajustare optimă pe corp
  • oferă posibilitatea de a verifica gradul de încarcare al produsului fara a-l desface, cu ajutorul indicatorului de umiditate.

Scutecele de incontinență pentru adulti, iD Expert sunt prevazute cu o banda galbena, care pe masură ce produsul atinge capacitatea maximă de absorbție, se decolorează. În momentul în care banda dispare, produsul trebuie schimbat.

 

Alege varianta potrivită aici.

https://www.zefi.ro/id-expert-scutece-incontinenta-extra-plus-m-30-buc-amb-84

https://www.zefi.ro/id-expert-scutece-incontinenta-extra-plus-l-30-buc-amb-85

 

Surse de informare:

Healthline

National Institute of Aging

Urology Care Foundation

Medical News Today

 

 

Share:

Psst! Fii primul care afla cele mai bune oferte de pret!