Insomnia este o tulburare a somnului care se manifesta prin dificultati in a adormi, somn insuficient sau de slaba calitate, caracterizat prin treziri frecvente si o stare de oboseala pe parcursul zilei urmatoare. Atunci cand aceste momente au loc frecvent - in nopti succesive, de exemplu -, insomnia poate duce la aparitia unor tulburari de concentrare la locul de munca sau la scoala, poate determina randament scazut, o stare de somnolenta. In cazuri mai grave, insomnia poate contribui la cresterea in greutate, un nivel ridicat de stres si anxietate, probleme de memorie si reactii intarziate, lucru vizibil si extrem de periculos in multe activitati.
Principala cauza a insomniilor este nivelul scazut de melatonina pe care organismul tau il produce.
Tratamente impotriva insomniilor
Pentru a avea un somn odihnitor si pentru a te concentra mai bine asupra task-urilor zilnice exista cateva solutii:
Incearca sa faci mai multa activitate fizica: fie ca alegi cateva exercitii de stretching in intimitatea dormitorului tau, ori o ora de aerobic la sala, ori o plimbare cu bicicleta seara, dupa ce te intorci de la job, toate aceste activitati te vor ajuta sa consumi mai multa energie, iti vor elibera mintea si bineinteles, te vor ajuta sa ai parte de mai multa odihna.
Gaseste un echilibru intre odihna din timpul zilei si cea de noapte: multi dintre noi tindem sa dormim de fiecare data cand avem niste ore libere in timpul zilei. Desi pe moment ne vom simti mai revigorati, seara problema insomniilor va ramane prezenta. Iti recomandam sa gasesti un echilibru intre somnul profund din timpul noptii si micile pauze de atipire de dupa-amiaza.
Respecta un program de somn: este benefic pentru organism sa iti creezi o rutina de seara si un progam de somn. Chiar daca mintea ta e inca treaza, incearca sa te relaxezi cu diverse activitati, iar atunci cand e timpul stabilit intinde-te in pat si detaseaza-te complet.
Elimina stresul: stresul este cel mai mare inamic al somnului. Cu cat vei dormi mai putin, se va acumula din ce in ce mai mult stres. In cazul in care te simti prea epuizat sa faci miscare fizica, alege activitati relaxante precum cititul, vizionarea unei comedii, ori chiar gatitul. In timpul zilei, nu uita sa iti iei pauzele de care ai nevoie – de cafea, de un ceai din plante, de pranz. Pentru a elimina stresul este nevoie sa iti acorzi mai mult timp pentru tine.
Ajuta-ti organismul cu un supliment cu melatonina: principala cauza a insomniilor este nivelul scazut de melatonina pe care organismul tau il produce. Melatonina este un hormon produs in mod natural de organismul nostru, fiind sintetizata si eliberata de glanda pineala. Desi este sintetizata in principal de glanda pineala, melatonina este produsa si in tesuturile periferice si joaca un rol crucial in starea de sanatate a organismului. Acest hormon, produs mai ales noaptea, ajuta la inducerea starii de somn. In forma sa naturala, melatonina este un hormon implicat in reglarea ciclului somn-veghe. Secretia de melatonina este stimulata de intuneric si inhibata de lumină.
Un nivel scazut de melatonina in organism este asociat cu numeroase afectiuni: tulburari de somn, depresie, deficite de atentie, boala Alzheimer, diabet, boli de inima, unele forme de cancer (cancer de san, cancer de prostata etc).
Intra pe Zefi.ro si alege cel mai potrivit supliment alimentar cu melatonina pentru organismul tau. Comanda acum!
Citeste si:
Ce sunt insomniile si de ce apar
Cum ne afectează lipsa somnului