Sistemul imunitar reprezintă totalitatea mecanismelor de autoapărare ale organismului. Cu ajutorul sistemului imunitar organismul nostru detectează și luptă împotriva virusurilor, bacteriilor, paraziților sau celulelor canceroase, precum și alte celule sau substanțe dăunătoare organismului.
Cu alte cuvinte, imunitatea asigură supraviețuirea organismului împotriva factorilor de agresiune externi sau interni.
Ce afectează sistemul imunitar?
Exista mai mulți factori care pot influența negativ capacitatea organismului de a ne asigura imunitatea.
Cei mai importanți dintre aceștia sunt:
▪ Înaintarea în vârstă
Pe măsură ce înaintăm în vârstă capacitatea organismului nostru de a lupta împotriva factorilor dăunători scade, ceea ce ne face sa devenim mai susceptibili la infecții și alte afecțiuni.
Pe măsură ce speranța de viață în țările dezvoltate a crescut, a crescut și incidența bolilor legate de vârstă. În timp ce unii oameni îmbătrânesc sănătos, concluzia multor studii este că, în comparație cu persoanele mai tinere, persoanele în vârstă sunt mai vulnerabili la boli infecțioase.
Acest lucru este legat de scăderea celulelor T, care combat infecția și care, odată cu vârsta sunt produse în număr mai mic de către organism. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, măduva osoasă devine mai puțin eficientă în producerea celulelor stem care dau naștere celulelor sistemului imunitar.
▪ Malnutriția legată de micronutrienți
Se pare că există o legătură între nutriție și imunitate la vârstnici. O formă de malnutriție care este surprinzător de comună chiar și în țările bogate este cunoscută sub numele de „malnutriție cu micronutrienți”. Malnutriția cu micronutrienți, în care o persoană este deficitară în unele vitamine esențiale și urme de minerale care sunt obținute din sau completate prin dietă.
▪ Stresul
Medicina modernă a ajuns să aprecieze relația strâns legată a minții și a corpului. O mare varietate de boli, inclusiv ulcerul, urticaria și chiar bolile de inimă, sunt legate de efectele stresului emoțional.
Studiile sugerează că există o corelație negativă între stresul cronic și scăderea cantității de anticorpi produși de către organism, componente ale sistemul imunitar.
Cum putem stimula sistemul imunitar pentru combaterea bolilor
Per ansamblu, sistemul nostru imunitar face o treabă remarcabilă în ceea ce privește apărarea împotriva microorganismelor cauzatoare de boli, însă, din păcate, uneori eșuează.
Este posibil să intervenim în acest proces și să stimulăm sistemul imunitar?
Răspunsul este DA. Un stil de viață sănătos poate ajuta funcția imunitară și sănătatea, în general.
Moduri sănătoase de a întări sistemul imunitar
Așa cum menționam mai sus, primul lucru pe care îl poți face în această direcție este să alegi un stil de viață sănătos. Fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine atunci când este protejată de agresiunile asupra mediului și susținută de strategii de viață sănătoasă, precum:
- evitarea fumatului
- dieta sănătoasă, bogată în fructe și legume
- sportul regulat
- menținerea unei greutăți optime
- evitarea alcoolul sau consumul moderat
- odihna si somnul adecvat – minim 7 ore pe noapte
- evitarea infecțiilor
- gestionarea stresului, etc.
Dieta și sistemul imunitar
Ca orice forță de luptă, armata sistemului imunitar are nevoie de hrană bună și regulată. Oamenii de știință au recunoscut de multă vreme că oamenii care trăiesc în sărăcie și sunt subnutriți sunt mai vulnerabili la bolile infecțioase.
Studiile arată că diferite deficiențe de micronutrienți, cum ar fi deficiențele de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic și vitaminele A, vitamina B6, vitamina C și vitamina E - modifică răspunsurile imune ale organismului.
Recomandarea Zefiro
Dacă bănuiești că dieta ta obișnuită nu îți asigură toate nevoile de micronutrienți - poate, de exemplu, nu îți plac legumele - administrarea zilnică a unui supliment alimentar multivitaminic și mineral poate aduce alte beneficii pentru sănătate și sistemul imunitar.
Suplimente alimentare, precum Immunilflor, care este un produsul natural nutritiv, pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, având rolul de a crește rezistență organismului în fața bacteriilor și a paraziților.
Immunilflor nu conține adaos de zahăr, îndulcitori artificiali și nici gluten și este realizat din extracte vegetale din plante, zinc și vitamina C, toate acestea contribuind la apărarea organismului.
Surse de inspirație:
Produse recomandate
https://www.zefi.ro/esi-immunilflor-junior-sirop-180-ml-56
https://www.zefi.ro/esi-immunilflor-30-cps-55