Insomnia este o tulburare a somnului care se manifesta prin dificultati in a adormi, somn insuficient sau de slaba calitate, caracterizat prin treziri frecvente si o stare de oboseala pe parcursul zilei urmatoare.
Atunci cand aceste momente au loc frecvent - in nopti succesive, de exemplu -, insomnia poate duce la aparitia unor tulburari de concentrare la locul de munca sau la scoala, poate determina randament scazut, o stare de somnolenta. In cazuri mai grave, insomnia poate contribui la cresterea in greutate, un nivel ridicat de stres si anxietate, probleme de memorie si reactii intarziate, lucru vizibil si extrem de periculos in multe activitati.
O durata a somunului redusa, desi este unul dintre efectele insomniei, nu are intotdeauna o legatura directa cu aceasta afectiune, in primul rand pentru ca fiecare persoana are nevoie de un anumit numar de ore de somn in fiecare zi. Programul de somn poate varia in functie de varsta, de sex, dar si de alte particularitati ale fiecarui individ in parte. Cu toate astea, exista un numar de ore de somn necesar, stabilit prin consens stiintific.
Iata cat trebuie sa doarma, in general, o persoana, in functie de varsta: persoanele adulte au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn; adolescentii (12-18 ani) trebuie sa doarma intre 8 si 10 ore pe noapte; copiii intre 2 si 12 ani au nevoie de aproximativ 9-12 ore de somn; nou-nascutii si copiii pana in 2 ani trebuie sa doarma in jur de 11-14 ore.
Insomnii – cand organismul nu produce suficienta melatonina
Melatonina este un hormon produs in mod natural de organismul nostru, fiind sintetizata si eliberata de glanda pineala. Desi este sintetizata in principal de glanda pineala, melatonina este produsa si in tesuturile periferice si joaca un rol crucial in starea de sanatate a organismului.
Acest hormon, produs mai ales noaptea, ajuta la inducerea starii de somn. In forma sa naturala, melatonina este un hormon implicat in reglarea ciclului somn-veghe. Secretia de melatonina este stimulata de intuneric si inhibata de lumină.
Nivelul de melatonina este mai mare noaptea, semnaland organismului ca este timpul sa se odihneasca. In mod obisnuit nivelul de melatonina incepe sa creasca dupa apusul soarelui, ramane crescut pentru cea mai mare parte a noptii, ca dimineata, pe masura ce rasare soarele, nivelul sa scadă.
Pe langa ritmul sau circadian, nivelul de melatonina are si un ritm sezonier, cu nivel mai ridicat al secretiei de melatonina toamna și iarna, cand zilele sunt mai scurte.
Un nivel scazut de melatonina in organism este asociat cu numeroase afectiuni: tulburari de somn, depresie, deficite de atentie, boala Alzheimer, diabet, boli de inima, unele forme de cancer (cancer de san, cancer de prostata etc).
Unele studii sugereaza ca riscul crescut de cancer de san si cancer de prostata poate fi datorat scaderii nivelului melatoninei. Cateva studii au descoperit ca femeile cu niveluri mai scazute de melatonina, cum ar fi cele care lucreaza tura de noapte sau dorm mai putine ore, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de san. Acesta este un domeniu activ de cercetare.
Pentru a evita aceste probleme, iti poti ajuta organismul cu un supliment cu melatonina. Astfel vei avea un somn odihnitor si te vei putea concentra mai bine. Comanda acum!
Citeste si:
Cum ne afectează lipsa somnului